Alles onder één dek! Kinderdagverblijf, naschoolse opvang, sportverenigingen en parkeerdak in het Bijlmer sportpark.

 
 
 
 
 
Hoge groepsruimte in het kinderdagverblijf.
 
Drive-in tribune
Gele neggen benadrukken het ritme van Vezelcementplaten en ramen.
Hekwerk van DeMakersVan.
Het parkeerdak
 
1 /12
 • Locatie

  Karspeldreef, Amsterdam Zuidoost

 • Opdrachtgever

  Stadsdeel Amsterdam Zuidoost

 • Programma

  sportverenigingen, kinderdagverblijf, naschoolse opvang en 80 parkeerplaatsen

 • Oppervlak

  3200 m2

 • Oplevering

  2011

 • Aannemer

  Van Braam-Minnesma

 • Constructeur

  ABT-west

 • Installaties

  Hilverda-Spits

 • bouwsom

  € 2.800.000

 • management

  Bouwhaven / A&BM

 • foto's

  © Marcel van der Burg / © Jeroen Musch

Het verenigingsgebouw Bijlmersportpark aan de Karspeldreef is een publiek toegankelijk gebouw dat sport en maatschappelijke voorzieningen voor de wijk combineert. Het gebouw verbindt de voorheen strikt gescheiden werelden van de Bijlmerdreef en het Nelson Mandelapark en maakt van de ontmoeting tussen deze twee werelden een openbare en levende plek.

Het verenigingsgebouw is een langgerekt gebouw van 130 x 11 meter. Door het dak in het midden op te tillen, krijgt het gebouw aan twee zijden een gezicht, een entree en daglicht. Zo oriënteert het zich met zijn ritmische gevels zowel op de dreef als op de sportvelden. Vier schoorstenen met geïntegreerde verlichting markeren de lengte van de gevel. Aan de kant van de sportvelden is de gevel open en transparant. Het dak met zijn 80 parkeerplaatsen is een drive-in tribune van waaruit men het spel kan volgen.

Verschillende lokale sportverenigingen delen het gebouw en de buitenruimte met een kinderdagverblijf en een naschoolse opvang. Door het schuin oplopende dak profiteren de kantine en de groepsruimtes van het kinderdagverblijf van extra hoogte. Op de eerste verdieping, op het niveau van de Karspeldreef, bevinden zich de kantoren met zicht op de velden voor bestuur en wedstrijdleiding.

Voor een minimaal energieverbruik is maximaal gebruik gemaakt van de situatie: het talud en het dakpakket vormen een goede buffer voor koude én warmte. Hierdoor is koeling niet nodig en kan de klimaatregeling beperkt blijven tot een comfortabele laagtemperatuur vloerverwarming.

 
 
 
 
 
 
 
1 /7

"Uiteindelijk is het mijn streven om hier de gezondste, leukste en sportiefste plek in Zuidoost te creëren". Roos Duijs, programmamanager van het Bijlmer Sportpark

In 2006 won DaF-architecten de prijsvraag met een schuin oplopende dakvorm die de contrasten in de omgeving in zich opneemt en de overgangen verzacht.  Het gebouw is het sluitstuk van het masterplan van Mecanoo dat voorziet in een kwaliteitsimpuls voor gebruik, inrichting en beheer van de openbare ruimte, nieuwe woningen en voorzieningen voor sport en cultuur.

Binnen de hoofdopzet van het schuine dak en de langgerekte vorm konden de verschillende gebruikers van het gebouw de bij hun passende indeling samen met de architect bepalen. Het gebouw en het sportcomplex tonen zich flexibel. Dat is ook nodig: In 2019 is besloten het hek van het sportpark open te zetten om de wijkbewoners meer te betrekken bij sport en spel. Andere sportactiviteiten en bredere openingstijden betekenen ook dat het gebouw vaker door verschillende groepen gebruikt wordt. Het is het gezond en sportief centrum van de Bijlmermeer.