De uitkijktoren is een ode aan de ambachtelijke technieken van de lokale molenbouw.

 
 
 
 
 
 
 
1 /7
 • Locatie

  Zaanse Schans bij Zaansmuseum

 • Opdrachtgever

  Stichting Zaanse Schans

 • Oplevering

  2013

 • Hoogte

  10 meter

 • Oppervlak

  80 m2

 • Aannemer

  Bart Nieuwenhuijs (molenbouwer)

 • Constructeur

  Constructiebureau Tentij B.V.

Aan de rand van de historische Zaanse Schans staat een volledig eikenhouten uitkijktoren. De toren biedt uitzicht op het Zaanse natuur- en industrielandschap. De uitkijktoren markeert het beginpunt van een struinpad door de Kalverpolder, een boeiend natuurgebied met een rijke historie. Door zijn uitdagende constructie is de uitkijktoren een opvallende verschijning, zichtbaar vanaf de paden en pleinen van de Zaanse Schans.

Ook bij dit ontwerp is DaF-architecten het gesprek aangegaan met de context. Op deze plek is dat het trilveen en de brede watergangen van de Kalverpolder en de houten industriemolens langs de Zaan. De uitkijktoren is een ode aan het unieke uitzicht en de Zaanse houtbouw: de houtconstructie heeft in het ontwerp van de uitkijktoren een hedendaagse uitwerking gekregen. De boerse logica van productie en materiaalzuinigheid dient als uitgangspunt bij het ontwerp. Veel van het hout werd lokaal gezaagd door houtzaagmolen ‘het Jonge Schaap’.
Het ontwerp is uitgewerkt met behulp van een eikenhouten maquette schaal 1: 20. Molenbouwer Bart Nieuwenhuys en zijn collega’s hebben vervolgens op basis van de maquette het bouwwerk op Zaanse wijze geprefabriceerd en later ter plekke geassembleerd. Ambachtelijke houtverbiningen zoals pen-en-gatconstructies, toognagels, gesmede taaie nagels en roos- en spijlbouten houden de open constructie bij elkaar. De uitkijktoren is een toren die tegelijkertijd opvalt en past in het landschap. Op weg naar boven is het prachtige uitzicht steeds vanuit een andere hoek in beeld.

 
Locatie en uitzicht van de Klavertoren.
 
 
 
 
1 /6