Met de Uitkijksofa duik je het polderlandschap in.

 
 
 
 
 
 
1 /6
 • Locatie

  Tempelweg Rotterdam

 • Opdrachtgever
 • Programma

  uitkijkpunt en fietsenrek

 • Oplevering

  2018

 • Aannemer
 • Constructeur

  ATKO

De Uitkijksofa markeert het begin van het Polderpad bij de Schie. Het is een verblijfsplek met uitzicht over de weilanden en het boezemwater van polder Schieveen. Vanaf de sofa start een onverharde wandeling die door de lage polder naar landgoed de Tempel leidt.
De uitkijksofa is één van de elementen van de belevenisverbinding Polderpad, waar Dat-architecten sinds 2012 aan werkt in opdracht van de Gemeente Rotterdam, Lansingerland en Natuurmonumenten. De elementen van het polderpad ontsluiten onverharde wandelroutes en zorgen voor verblijfsplekken, historische verhalen en informatie over water, landbouw en natuur.
Bij deze opgave hoorden ook uitkijktorens. In plaats van de standaard hoge toren, waar de bezoeker als een meester boven het landschap uittorent hebben we gekozen voor een ingebed ontwerp: Het ontwerp benut de bocht van de dijk om een venster in het dichte struikgewas te maken naar de open polder. De langgerekte vorm benadrukt de richting van de polderslagen op een plek waar die door de weg verloren dreigt te gaan. Via de trap ga je naar het lager gelegen struinpad. Net als de andere polderpad-elementen is de uitkijksofa van inheems eikenhout en beton gemaakt: Boerse materialen met een boerse detaillering.

 
 
Het Polderpad van Rotte tot Schie
1 /3