Twee plekken in de Noord-Kethelpolder, een beschermd vogelweidegebied, waar je de polder van dichtbij kunt zien, voelen, ruiken en proeven.

 
Het waterpad leidt onder het spoor door.
De Noordrand van Rotterdam met weidevogelgebieden, wandel en fietsroutes rond de na
Routes en elementen van cultuurhistorische waarde in Noord-Kethelpolder
1 /4
 • Locatie

  Harreweg Schiedam

 • Opdrachtgever

  Vereniging Natuurmonumenten

 • Programma

  uitkijkpunt en een struinpad

 • Oplevering

  2018

 • Aannemer

  Berkhout Schipluiden

De Middelleeuwse Noord-Kethelpolder in Schiedam is een waardevol weidevogelgebied. De polder is omgeven door recreatieve routes voor wandelaars, kanoërs en fietsers. Nu de wandel- en fietsverbindingen van Midden-Delfland steeds aantrekkelijker zijn en meer gebruikt worden, wil Natuurmonumenten het oude cultuurlandschap en de bijzondere natuur van Noord-Ketel ontsluiten voor recreanten. Het blijft echter een grotendeels een afgesloten broedgebied.

DaF-architecten heeft in 2016 samen met Natuurmonumenten en de historici van de Midden-Delfland Vereniging een visie ontwikkeld om het gebied te ontsluiten voor publiek zonder het weidevogelgebied aan te tasten. De struinroute tussen de Schie en de Groeneweg en het uitkijkpunt aan de Harreweg zijn hier het tastbaar resultaat van. Het uitkijkpunt biedt een close-up ervaring van de polder. Het struinpad loopt op avontuurlijke wijze onder de spoorbaan Delft-Schiedam door en biedt de mogelijkheid om vanaf de Schie bij de Kandelaarbrug meteen door te dringen in het hart van het gebied.

Het uitkijkpunt aan de Harreweg is geen toren met vergezichten. Het biedt juist de kans om zo dicht mogelijk op veen en water te zitten. Vanaf een bestaand agrarisch bruggetje daal je af in de polder waar je aan een pickniktafel kan zitten die op de poldersloot drijft. Je zit tussen het hoge riet, het kroos en de zwanenbloem, in de verte zie je de sloot middeleeuws kronkelen. De leuning is een ruwe stam. Vanaf de Harreweg is de waterpicknick zichtbaar door de eikenhouten poort. Het ontwerp vhiervan is geïnspireerd door de houten windassen die ooit in Noord-Kethel stonden. De windas (overtoom) maakte het mogelijk schuiten over de dijk te zetten.

 
 
Tijdens de bouw, december 2018
 
De locatie aan de Harreweg zoals we hem aantroffen.
Tijdens bouw in december 2018
 
Bureau picknick in april 2019
1 /8