“Een innovatieve fietsenstalling in een kas met een gevel van komkommerplanten en zonnecellen in het glasdak: Dat past bij het DNA van onze gemeente.” Wethouder Simon Fortuyn

Fietsenstalling in kassdenbouwsysteem
Houten wachtruimte met uitzicht op de polder
Wachtruimte met serumdak
Patronen van zonnecellen en komkommers op de gaasgevel
Busplein met uitzicht op de polder
Wachtruimte met open en beschut deel
1 /6
 • Locatie

  Station Rodenrijs

 • Oplevering

  2022

 • oppervlak

  970m2

 • Opdrachtgever

  Gemeente Lansingerland, MRDH

 • Ontwerp buitenruimte

  Peter Verkade landschapsarchitect

 • Uitvoering Kassenbouw

  Nobutec

 • Uitvoering wachtruimte

  van Kessel

 • Gaasshekwerk

  REDFORD

Station Rodenrijs is een station van de Randstadrail dat veel gebruikt wordt door forenzen uit Lansingerland. Het is ook een groene poort waarmee je binnen 10 minuten van Rotterdam CS in het op het Polderpad bent, de groene recreatieve verbinding tussen Rotte en Schie.
Het stenige en kale station heeft een make-over doorgemaakt. Het is groener, herbergzamer en karakteristieker geworden: Een plek van aankomst waar je meteen in het polderlandschap bent.
We hebben de wachtruimte voor busreizigers vormgegeven zoals de nabijgelegen Melkschuur: een open kapconstructie met een verfijnde vormgeving in dik eiken uitgevoerd. De buitenkant is zoals schuurgebouwen betaamd, donker, de binnenkant heeft de warmte van het eiken. De kap is ook een uitzichtpunt, je kijkt recht de Schiebroekse polder in waar straks het voedselbos van Picknick komt.
De twee fietsenstallingen zijn uitgevoerd als kassenbouw, een economisch bouwsysteem geïnspireerd op de tuinbouwgeschiedenis van het station. De komst van het spoor in 1908 was immers de aanleiding voor de explosieve groei van de kassentuinbouw in dit gebied. De twee kassen bieden droge en veilige fietsenstallingen. Zonnecellen zijn geïntegreerd in de glasdaken. De open gaasgevel heeft een patroon van komkommerplanten. Met het meubilair op het station en de beplanting sluiten in sfeer aan op het Polderpad met een robuuste en natuurlijke uitstraling.