Gezondheidscentrum met oa. Hoedpraktijk, apotheek, fysiotherapie, Nieuw Vennep
-
Locatie
Nieuw Vennep, Gemeente Harlemmermeer
-
Opdrachtgever
Samenwerking Gezondheidscentrum Kopsstraat
-
Opdracht
2003
-
Oplevering
september, 2008
-
Oppervlak
1200 m2
-
Programma
Behuizing voor artsencollectief (HOED praktijk), een fysiotherapie-praktijk, een apotheek en een aantal gelieerde voorzieningen voor gezondheidszorg
-
Aannemer
PGM Bakker, Nieuw-Vennep
-
Constructeur
Bouwkundig Diensten Buro, Hoofddorp
-
Installaties
Bouwkundig Diensten Buro, Hoofddorp
-
Publicaties
- Architectuur voor de gezondheidszorg in Nederland (NAi uitgevers)
- extrArchitecture 2009 (Eternit)
-
Ontwikkeling
Van Luling vastgoed
- Fotografie
Ten noordwesten van het bestaande bedrijventerrein De Pionier is een grote Vinexwijk gebouwd. De gemeente wil het hindergevende terrein herontwikkelen en heeft in haar structuurplan de rand direct langs de Nieuwkerker Tocht aangewezen als strook waar publieksvoorzieningen en zorg moeten komen. Medisch Centrum de Pionier is het eerste concrete project dat in het kader van dit plan aan de overkant van de nieuwe woonwijk komt. Dat de functiewijziging fundamenteel is bewijst de procedure over hinder die tot aan de raad van State is uitgevochten door een nabijgelegen sloperij. De huisartsengroep, die initiatiefnemer was van dit project heeft lang gezocht naar een geschikte locatie en heeft uiteindelijk een goed bereikbaar volledig medisch centrum gerealiseerd waarin naast een HOED praktijk ook een apotheek, praktijk voor fysiotherapie en verloskundigenpraktijk zijn gevestigd. DaF-architecten is vanaf 2003, ten tijde van het haalbaarheidsonderzoek betrokken geweest als adviseur en ontwerper.
Opvallen & passen
De verschillende programma’s zijn gestapeld in drie lagen rondom een ruime collectieve hal met trap. Deze trap en hal hebben een uitgesproken houten bekleding die terugkomt aan de buitengevel. Langs de trapwand is een drie verdiepingen hoge wandschildering gemaakt. Direct aan deze verkeersruimte zijn alle wachtruimtes en balies gesitueerd. De apotheek en een psychotherapeut op de begane grond, de huisartsengroep op de eerste verdieping en een verloskundigen- en fysiotherapiepraktijk op de bovenste verdieping. Ieder programma heeft een eigen interieurontwerp. De wachtkamer van de huisartsengroep is als een vooruitgeschoven raam naar de nieuwe wijk gericht en heeft eveneens een houten bekleding. Het terras aan de achterzijde geeft privacy aan de spreekkamers van de artsen. Dankzij een tweede verkeersruimte achter het trappenhuis heeft de huisartsengroep een uitgekiende logistiek met een scheiding tussen publieksruimtes en behandelruimtes. Het gebouw heeft een eenvoudig stramien en is opgebouwd uit kalkzandsteen en kanaalplaten. De gevel bestaat uit gepotdekseld bevestigde, grijze cementplaten in combinatie met hout. Zo past het gebouw in de omgeving maar valt het ook op.