Ontwerp voor een nieuwe brug over het Schuitendiep in Groningen. Meervoudige opdracht in samenwerking met ABT, Itbb en SteenhuisMeurs
-
locatie
Groningen
-
opdrachtgever
Gemeente Groningen
-
meervoudige opdracht
2017
-
samenwerking
Steenhuismeurs
-
constructeur
ABT
-
installaties
ITBB
De Kattenbrug is een nieuwkomer in de historische ruimte van de Diepenring van Groningen. De basculebrug dient ter verbetering van de verkeerstructuur en het verblijfsklimaat van de binnenstad. Met het ontwerp van de brug krijgen de kades een nieuwe inrichting gericht op verblijfskwaliteit en wordt de relatie met het water hersteld.
Asymmetrische context
Ons ontwerp voor de Kattenbrug vindt zijn oorsprong in de asymmetrie van de beide oevers. De authentieke oostelijke kade is één meter lager en veel breder dan de westelijke kade van het Schuitendiep die in de jaren 60 aangepast is aan het verkeer.
De hogere westelijke kade wordt door de nieuwe verkeersstructuur weer smaller. Hier komt het vooruitgeschoven landhoofd waar de brug met zijn bewegend deel op aanlandt. In het landhoofd is ruimte gereserveerd voor een basculekelder ten behoeve van het te openen dek.
De brug heeft één stevig tussensteunpunt waar het te openen deel overgaat in het vaste deel. Het vaste deel landt zacht en geleidelijk op de monumentale oostelijke kade.
De lagere oostelijke kade vraagt om herwaardering en herstel. De monumentale kademuren hebben patina en het water is nabij. Met de zachte aanlanding van de brug wordt deze kade vrijgemaakt en heringericht met verblijfselementen.
Asymmetrisch ontwerp
De brug heeft een asymmetrische vormgeving die nieuw is voor Groningen. In materiaalkeuze en detaillering voegt de brug zich in de grote familie van Groningse bruggen. Het bakstenen deel is diep gevoegd en laat ruimte voor mos- en varengroei. De ‘kattensculpturen’ op de oostelijke landhoofden zijn speel- en zitelementen en maken van het ontwerp en object een ‘talk of the town’.
De nieuwe brug ontlast niet alleen de Grote Markt, in de directe omgeving van het Schuitendiep ontstaat ook meer ruimte. Zo wordt het mogelijk om de weg aan de westzijde van het Schuitendiep tot aan de Steentilbrug te versmallen en daarmee, na decennia van dempingen en wegverbredingen ten dienste van het verkeer, de beleving van het water terug te geven aan de Stadjers.
Werkkade
Eeuwenlang is op de Oostelijke kade hard gewerkt. Hier werd het veen, het hout, de melk en de kaas vanuit de ommelanden overgeslagen op kruiwagens om naar de Grote Markt te worden vervoerd. De bomen stonden niet langs het water, maar langs de gebouwen. Deze sfeer van watergebonden activiteiten met een informele flexibele kade-inrichting biedt kansen voor de toekomst. Met de komst van de bug kunnen de parkeerplaatsen en woonarken daar deels plaatsmaken voor verblijfsgebied. Zo wordt de kade onderdeel van een recreatieve lijn die vanaf Oosterkade de stad in loopt. Hiervoor stellen we subtiele toevoegingen voor, zoals spel- en ontspanaanleidingen en groen die passen binnen de taal en het materiaal van de historische kades. De goede bezonning en informele setting van de oostelijke kade willen we versterken door de bomen uit lijn te halen en in een vrijere compositie te herplanten.