Transformatie en verduurzaming van een woonboerderij aan de rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 /11
  • Locatie Giethoorn
  • opgeleverd 2021
  • oppervlak
  • opdrachtgever particulier

Midden in een prachtig veenlandschap van turfwinning, overstromingen, stuwwallen, weren, ribben en wieden ligt deze prachtige boerderij uit de 19e eeuw. De buitenzijde paste goed in het historische landschap, maar van binnen was de boerderij gesplitst, hokkerig, donker en wat sfeerloos met lage plafonds  en een onpraktische indeling. Ook energetisch was het pand aan verbetering toe. Door centraal een nieuwe woonkeuken van vloer tot nok te maken kwam er een nieuw hart in de boerderij en werd de prachtige houtconstructie weer zichtbaar. De te lage delen van de boerderij werden ruimtelijk en licht door delen van de verdiepingsvloer weg te halen en op die plek dakramen toe te voegen. Overal werd de houten constructie zichtbaar gemaakt en werden natuurlijke, ‘boerse’ materialen gebruikt voor vloeren, tegelwerk, trappen en betimmeringen. Op maat gemaakt meubilair in stevige oude boerderijkleuren zorgen voor contrasterende kleuraccenten. Een nieuw maar passend botenhuis in de tuin maakt verbinding met de omgeving.