Ontwerp voor een faunabrug over het Beatrixkanaal in Eindhoven
-
locatie
Beatrixkanaal Eindhoven
-
Opdrachtgever
Gemeente Eindhoven
-
ontwerp
2017
-
Contructeur
ABT ingenieurs in bouwtechniek
-
overspanning
34 meter
Deze faunapassage over het Beatrixkanaal is onderdeel van de ecologische verbindingszone Ekkersrijt. De waterloop kruist al met een duiker het kanaal. Om het ook mogelijk te maken voor amfibieën en kleine zoogdieren om het kanaal over te steken wordt er op Eindhovens grondgebied een brug aangelegd. Tegelijkertijd worden taluds en beplanting aangepast om beschutte routes vanuit de Ekkersrijt en vanuit beide waterkanten van het Beatrixkanaal mogelijk te maken. Ter plaatse van het fietspad komt een faunapassage, met bijbehorende geleidingswanden en een ter plaatse van het fietspad gesloten bovenzijde vanwege strooizout.
De brug heeft een overspanning van 35 m en wordt ingeklemd tussen 2 stevige landhoofden. Deze landhoofden verkleinen de overspanningsmaat en voorkomen tussensteunpunten, waardoor het doorgaande talud van het kanaal niet visueel wordt onderbroken. De zware landhoofden zijn bonkig vormgegeven en gemaakt van geroest beton. Ze vormen het contragewicht voor een ranke, gebogen brug, geheel opgebouwd uit Cortenstalen profielen. Twee boomachtige vakwerkconstructies dragen een begroeid gronddek. Elk profiel van de boomligger heeft –net als in de natuur- zijn eigen, optimale maat waardoor een gelaagde, levendige structuur ontstaat. De geheel Cortenstalen constructie wordt aan de binnenzijde voorzien van wanden en een vloer van gerecycled kunststof mes en groef planken. Deze groen gekleurde eco-planken dragen de grond, geven beschutting aan de dieren op de brug en voegen een subtiele kleur en ritme toe aan de vakwerkliggers. De constructie kan in zijn geheel over het prinses Beatrixkanaal worden geplaatst zodat het scheepvaartverkeer minimaal wordt belemmerd.
In de uitwerking zijn door detaillering en fysieke toevoegingen overal waar mogelijk nestmogelijkheden voor vogels, vleermuizen en insecten gemaakt. Zo wordt de faunapassage naast doorgangsroute ook een thuis voor veel dieren.