Wachtruimte op het aanlegponton van de Fast Ferry aan de Willemskade, Rotterdam

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 /13
 • Locatie

  Willemskade, Rotterdam

 • opdrachtgever

  Ontwikkelbedrijf Rotterdam

 • ontwerp

  2001

 • oplevering

  2002

 • oppervlak

  72 m2

 • bouwsom

  € 170.000,-

 • aannemer

  Hoebée bv / Van Eyk Haveninrichtingen

 • prijzen en nominaties

  Nominatie AM-NAi prijs
  Bauwelt Prize 2005 (eervolle vermelding)

Het aanlegponton voor de FastFerry naar Dordrecht en het RDM terrein drijft in de Maas, aan de Willemskade te Rotterdam. Een wachtruimte moest beschutting bieden aan wachtende passagiers maar tegelijkertijd vereiste dit een tweede vluchtweg naar de kade. De omwonenden van de Willemskade wilden een zo transparant mogelijk gebouw om uitzicht op de Maas te behouden. De opdracht, verkregen na een meervoudige opdracht, was om een robuust en herbergzaam object te maken op het bestaande ponton terwijl de dienstregeling ongehinderd bleef.

Glas + staal
De wachtruimte bestaat uit 4 grote stalen ribben die vanaf het ponton over het water uitkragen, omhoog gaan en een 12×6 m vlak, stalen plafond vasthouden. Er zijn klapzitjes aan de ribben bevestigd en tussen het staal is met verborgen detaillering, glas geplaatst. Twee van de ribben zijn verlengd en vormen een scharnierend brugdeel dat aan de kade is gehaakt en als extra toegang fungeert. Deze brug scharniert op en neer, de waterstand volgend. De wachtruimte is op een vanzelfsprekende manier de beëindiging van het ponton. Het gebouw is in zijn geheel op een scheepswerf in Dordrecht in elkaar gelast, via de Nieuwe Maas naar Rotterdam verscheept, op het klaarliggende ponton aan de Willemskade gehesen en vast gelast. Alleen het glaswerk, de grote glazen deuren, de boven het water hangende glazen vloeren en het schilderwerk zijn op het ponton zelf uitgevoerd.
De hoekige, duidelijke vormgeving levert zowel een krachtig gebaar als een elegant beeld. Het vele glas geeft uitzicht op de passerende schepen en de Erasmusbrug en de simpele detaillering en materiaalvoering – slechts staal en glas- sluiten aan bij het functionele karakter van de havenstad Rotterdam.