Martijn en Suzanne aan de Wiel zijn stadsboeren met een missie. ‘We willen onze liefde voor de omgeving en de natuur overbrengen aan onze bezoekers.’ De getransformeerde boerderij de Eendracht verbindt het agrarisch verleden met het heden waarin we op een natuurinclusieve manier het land bewonen en beleven.
 
 
Het erf ervóór
Het erf erna
 
 
 
Spelen in het hooi
Venster uitgesneden naar het weidelandschap
1 /9
  • Locatie

    Polder Eendracht, Zevenbergen

  • Opdrachtgever

    Martijn en Suzanne aan de Wiel

  • Conceptontwikkeling

    2021

  • Bouw

    2023

  • Aannemer

    Red verbouwingen

Midden in de Eendragtspolder ligt boerderij de Eendragt aan de rivier de Rotte. De boerderij is in de jaren vijftig gebouwd als akkerbouwbedrijf. Er staat een woonhuis en los achterop het erf een enorme, wat later gebouwde  en brute aardappelschuur met kelder voor de natuurlijke ventilatie. Sinds de provincie, het recreatieschap Rottemeren en de gemeentes de Eendrachtpolder hebben aangewezen als waterretentiegebied met natte weilanden en de roeibaan, is de boerderij niet meer in gebruik. Martijn en Suzanne hebben met hun visie van kleinschalige recreatie, maatschappelijke functies en ecologisch boeren het beste plan neergelegd en mogen boerderij de Eendracht herbestemmen.

In 2021 vragen Suzanne en Martijn ons om mee te denken en te tekenen aan de pitch voor het beste plan en de subsidie en fondsenaanvragen. Vanaf 2023 start de daadwerkelijke planvorming waarin wij het bouwkundig casco in samenhang met de erfinrichting uitwerken. De belangrijkste opgave is om de aardappelschuur van 1200m2 op een slimme manier om te vormen zodat hier verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden: een stal voor het kleinvee, een centrale keuken met café en ontmoetingsplaats, vergaderruimtes en dienstbare functies als opslag en sanitair.

Ontwerp

Uitgaande van de grootschalige staalconstructie hebben we de schuur in drie delen opgedeeld: een overdekte entree en een horecadeel met zicht op het staldeel. De gesloten schuur wordt geopend naar het landschap en krijgt een ontspannen warme uitstraling ook als er weinig of heel veel bezoekers zijn. Bij het ontwerp van het erf staat de verbinding naar het open landschap van de natte bloemrijke weilanden achter de boerderij centraal. De weilanden waren oorspronkelijk door bebouwing afgesneden van het erf. Door de dwarsschuur te strippen tot op het staalskelet ontstaat er een overgangsgebied achter de aardappelschuur waar het terras uitkijkt over het natte weidelandschap. Het kleinvee heeft een binnenverblijf in de schuur en wandelt zo hun eigen weiland in. Met hergebruikte of biobased materialen wordt het natuurlijke en boerse karakter versterkt.

Ontwikkelingsvisie - de gebouwen openen zich naar het landschap
 
 
 
 
Transformatie van de aardappelschuur binnen de constructieve logica
1 /6

De transformatie van de boerderij de Eendragt in de Koeienstal overbrugt de tijd van agrarische schaalvergroting en rationalisatie en het nu: een tijd waarin we met en in de natuur willen wonen en werken.