Bureau Eendracht heeft zijn openheid en grandeur teruggekregen. De littekens van het gebruik als politiekantoor geven het gebouw de rauwe charme die past bij de huidige maatschappelijke missie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 /9
  • locatie

    Eendrachtsplein 3, Rotterdam

  • opdrachtgever
  • programma

    Grand café, kantoren, bed & breakfast

  • oppervlak

    2200 m2

  • oplevering

    2019

  • uitvoering

    Bouwbedrijf van Waning, de Bouwerswerkplaats, Marcon Totaalservice

Het begon in 2016 met de komst van de Heilige Boontjes, grand café, koffiebranderij en vooral leerwerkbedrijf voor Rotterdamse jongeren. Toen een groep Rotterdamse filantropische ondernemers in 2018 het pand kochten, kon het gehele pand een nieuwe maatschappelijke bestemming krijgen. DaF-architecten kreeg de opdracht voor deze transformatie met een programma van eisen dat bestond uit vier vragen: Maak het gebouw open en breng de vitaliteit van de functies tot uitdrukking. Zorg voor goed functionerende verhuurbare ruimtes op de verdiepingen. Maak van het bouwproces een bouwleerplaats in de geest van de de Heilige Boontjes. En tot slot, hou de bouwkosten laag om de kans van slagen van de maatschappelijke missie te vergroten.

Tijdens een dergelijk proces komen altijd vele verassingen naar voren. Het gelijktijdig flexibel ontwerpen naar gelang de vorderingen van de verbouwing en het vasthouden aan technische eisen en architecturale ambities vraagt om stuurmanskunst. Naast het leveren van ontwerptekeningen, het overleg met de opdrachtgever en het regelen van de diverse vergunningen, heeft Daan Bakker samen met opdrachtgever Kirsten van den Berg de bouw gecoördineerd met de inzet van de Bouwerswerkplaats, een aantal Boontjes, de installateur en de bouwkundig aannemer.

 
 
 
 
Ervoor - voorgevel
Erna voorgevel met terras
1 /6

Het Penthouse Prison is evenals de rest van het gebouw zijn grimmigheid verloren zonder zijn karakter te verliezen.

Van voren een monumentaal villa uit de tijd van het Singelplan van Rose, van binnen en van achteren een utilitair politiekantoor uit de jaren ’80 met een cellencomplex op het dak en lage verdiepingen. De architecturale botsingen die dat oplevert heeft DaF-architecten in de transformatie soms verzacht zoals in de voorgevel waar de ramen nu weer doorlopen over de verdiepingen maar soms ook uitvergroot zoals op het dak, waar het gesloten cellencomplex verandert is een bed and breakfast met  panoramisch dakterras.

Het café en de kantoorverdiepingen zijn open gemaakt met glazen wanden als scheiding tussen ruimtes. Alle ruimtes hebben hun verlaagde plafonds afgeschud waardoor er een zacht grijs landschap is ontstaan van leidingen, akoestisch plafond en hangende verlichting. Het open trappenhuis en de pantry’s vormen het hart van het gebouw waar mensen bij elkaar komen. Met een groot terras en enkele uitgezaagde ramen is de achtergevel, die in de jaren tachtig veranderd was in een sombere compositie van kleine vierkante raampjes opnieuw tot leven gekomen.

In het Penthouse Prison op het dak domineren de kalkstenen wanden, de  lichtstraat en de kleur blauw van het voormalig cellencomplex. De jaren tachtig esthetiek is zoveel mogelijk aangezet met kleuraccenten en details.

De grafische vormgeving van de bewegwijzering is van Studio beige.