Een familie van 42 Bruggen in Park Zestienhoven is geïnspireerd op de gevarieerde regelmaat van rietkragen.
-
Locatie
Park Zestienhoven Rotterdam
-
Opdrachtgever
OntwikkelingsBedrijf Rotterdam
-
Oplevering
2009-2024
-
Programma
42 bruggen
-
Aannemer
fase 1: Kroeze bv
-
Constructeur
Gemeentewerken Rotterdam
De nieuwe wijk Park Zestienhoven ligt in een waterrijke polder. Er zijn 42 bruggen, groot, klein, bol en vlak, nodig om de interne verbindingen en externe bereikbaarheid te waarborgen. De gemeente Rotterdam wenste hiervoor een herkenbare familie van bruggen, geïnspireerd op de polderbrug. In 2007 vroeg ze een aantal bureaus een visie hiervoor te maken in het kader van MAAK! 03. DaF-architecten won met een ontwerp waarmee de grote verschillen in belasting, overspanning en fasering mogelijk zijn maar dat toch voor alle verschillende situaties een herkenbaar uiterlijk oplevert.
Constructief is de brug een simpele betonnen plaat over het water. Afhankelijk van de situatie is die plaat prefab, voorgespannen, danwel ter plaatse gestort. De brugleuningen bepalen het uiterlijk van alle bruggen. Ze zijn geïnspireerd door de gevarieerde regelmaat van rietkragen en zoeken daarmee aansluiting bij de natuurlijke oeverbeplanting. Vijf verschillende standaard staalprofielen zijn op twee verschillende manieren en op verschillende afstanden aan een stalen randplaat gelast. Zo ontstaat een ‘natuurlijk’ patroon waar geen regelmaat in te herkennen is. Ook de benodigde tussensteunpunten en lantaarnpalen zijn vormgegeven als onderdeel van deze leuning.
Geen brug is hetzelfde, toch lees je ze, dankzij de markante brugleuningen als een landschappelijke familie.
Met dit ontwerpprincipe zijn vier verschillende familietakken vormgegeven: vlakke hoofdstructuurbruggen in rechte de straten, gebogen binnenwereldbruggen naar de woonerven, geknikte stijlrandbruggen bij de overgang naar de dijk en expressieve parkbruggen die het park ontsluiten. Samen benadrukken de bruggen de landschappelijke karakteristieken van de wijk. In de as van de straat fungeren ze als overgangen tussen de buurten. In de as van de watergangen benadrukken ze in hun herhaling het ritme van de polderslagen. Ook al is geen brug hetzelfde, toch vormen ze een sterk geheel. Dit is dankzij de flexibiliteit van het constructief ontwerp en de expressieve kracht van het leuningontwerp.