De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam is een intense bundeling van tentoonstellingen en publieksevenementen gedurende vier maanden in Rotterdam
-
locatie
Las Palmas, Rotterdam
-
opdrachtgever
Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam
-
ontwerp
2005
-
expositie periode
26 mei – 26 juni 2005
-
programma
twee tentoonstellingen, Mare Nostrum en Hollandse Waterstad
-
curator
Adriaan Geuze
-
uitvoering
Landstra en de Vries
De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2005
De curator van de 2e Biennale, Adriaan Geuze, heeft water als thema gekozen. De locatie van deze 2e Biënnale is de bovenste verdieping van het nog niet gerenoveerde Las Palmas gebouw in Rotterdam. Hier komen twee tentoonstellingen. “Mare Nostrum” een internationale tentoonstelling rond het thema kuststad, en de “Hollandse Waterstad” een tentoonstelling die aan de hand van een grote hoeveelheid historische maquettes de ontwikkeling van de Hollandse waterstad laat zien.
De opdracht omvat naast de tentoonstellingsinrichting ook het geschikt maken van de industriële ruimte voor de tijdelijke tentoonstelling van onder andere historische maquettes. De ruwe ruimtes moeten daartoe eenvoudig worden getemperd in licht- en klimaat. Veel minimale ingrepen en één monumentale steigertrap De toevoeging van een tijdelijke entree aan de kop maakt een lineaire inrichting van het 100 meter lange gebouw mogelijk. Deze enorme steektrap van steigerwerk bekleed met blauw gaas overbrugt de vier verdiepingen en is van veraf zichtbaar. Vanaf de entree loopt een 100m lang en 5m breed volledig bedrukt tapijt als verbindend element dwars door het gebouw. Hierop zijn banken geplaatst met de hoofdteksten en de bewegwijzering. Naast deze loper zweven alle maquettes in de verder kale, betonnen opslagruimte.
Transparante luchtkanalen koelen de ruimte en blauwige, zonwerende folie zorgen voor een sereen, ‘waterig’ licht. Het gedeelte “Hollandse Waterstad” bestaat uit een grote verzameling maquettes van uiteenlopend materiaal en formaat. Deze worden getoond op speciaal ontworpen, veelpotige tafels die de contouren van de maquettes volgen. Het gedeelte “Mare Nostrum” krijgt z’n plek in het midden van het gebouw waar ieder van de 20 deelnemende landen een modulair bouwpakket aan sokkels en wandoppervlak tot zijn beschikking heeft. Door de combinatie van sokkel en wand is zowel een grootschalige projectie als een uitstalling van tekeningen en maquettes mogelijk.
Tentoonstelling Visionary Power, 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, 2007
-
locatie
Kunsthal, Rotterdam
-
opdrachtgever
Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam
-
opdracht
2007
-
expositie periode
24 mei – 2 septemer 2007
-
programma
2 tentoonstellingen en een conferentieruimte
-
curator
Berlage Institute
-
uitvoering
Landstra en de Vries
De curator van de 3e Biënnale, het Berlage Institute heeft als thema ‘Power’ gekozen. Dit thema wordt in twee tentoonstellingen, ‘Visionary power’ en ‘de Nieuwe Nederlandse Stad’ en een tijdelijke conferentieruimte, de ‘PowerLounge’ uitgedragen. Het ontwerp van tentoonstellingen en conferentieruimte moet de zeer heterogene inhoud verbinden en een coherent decor bieden voor het evenement. Uitgangspunt bij de ontwerpen was om het gebouw van OMA tegelijkertijd volledig ervaarbaar te houden.
Expressief houtskelet
De internationale tentoonstelling ‘Visionary Power’ is opgebouwd rondom vijf thema’s ofwel krachten die de vorming van de stad bepalen. Met behulp van 10 km ruw vuren balken zijn vijf doorzichtige, cirkelvormige ruimtes gemaakt die zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant als drager fungeren. De cirkels ordenen de tentoonstelling en maken onderlinge verbanden mogelijk.
De Nieuwe Nederlandse Stad
Deze tentoonstelling bevat een verzameling bestaande plannen die het denken op grote schaal laten zien binnen de Randstad. Een groot transparant ‘kamerscherm’ van houten balken tussen beide tentoonstellingen toont de samenhang tussen deze plannen met behulp van kaartmateriaal.
Power Lounge: Met simpele middelen is op basis van de aanwezige boomstammen een theaterruimte gecreëerd voor 80 tot 300 personen. Middels tussen de boomstammen gespannen gordijnen is de zaal te verkleinen waardoor kleinere bijeenkomsten een intiemere sfeer kunnen krijgen. Een podium en conferentietafel in ruw vuren balken refereren aan de tentoonstellingsinrichting van de grote zaal.