Archeologen hebben de sporen opgegraven, geïnterpreteerd en verteld. Maar we kunnen er ons steeds niet echt toe verhouden. Hoe groot? Waarom? Waneer? Hoe zag het eruit? Wie nu naar de kale vindplaats staart kan zich er geen voorstelling van maken. Toch krijgen we als architect, ontwikkelaar en stedenbouwer de opdracht om deze leegte te beschermen en leeg te laten.
De Limes Atlas is een systematische verkenning van de architectuur en het landschap van de Neder-Germaanse Limes. Het is het resultaat van ontwerponderzoek van DaF-architecten en MUST-stedenbouw in samenspraak met archeologen van de Romeinse tijd, Tom Bloemers, Erik Graafstal, Jos Bazelmans, Harrie van Enkevoort en vele anderen. Waar Must-stedenbouw zich richt op de evolutie van het landschap, onderzoeken en tekenen wij de gebouwen, forten, steden en nederzettingen.
We hebben steeds gezocht naar verwantschappen met andere plekken in het Romeinse rijk en vergelijkingen met het heden om zo de architectuur van de Limes in perspectief te plaatsen. Wat is de overeenkomst tussen de Romeinse stad Nijmegen en Timgad, 3000 km verderop in Algerije? Hoe verhoudt het hoofdgebouw van het legioensfort in Nijmegen zich tot een modern institutioneel gebouw als het stadhuis van Den Haag?.
Inmiddels zijn een aantal van de forten op locatie zichtbaar gemaakt. Ze zijn indrukwekkend door hun schaal en vreemdheid. De Limes Atlas benadrukt daarentegen de samenhang tussen de bouwstenen en de repetitie en variatie van de institutionele bouwprogramma’s van het Romeinse Rijk zoals die aan haar noordwestelijke grens tot uitdrukking kwamen.