Bruggen Park Zestienhoven
  • data
  • tekst

Bruggen Park Zestienhoven

De wijk Park Zestienhoven wordt gebouwd in de gelijknamige polder aan de noordrand van Rotterdam. Er zijn 42 bruggen nodig om in de waterijke polder de interne verbindingen en externe bereikbaarheid te waarborgen. De gemeente wenst een herkenbare familie van bruggen, geïnspireerd op een polderbrug. Daartoe is een meervoudige opdracht uitgeschreven in het kader van MAAK! 3.0. Verschil in belastingen, overspanningen en fasering maken een flexibel ontwerp noodzakelijk, wat tegelijkertijd voor alle verschillende situatie een herkenbaar uiterlijk moet krijgen.

Polderpatronen
Constructief is de brug een simpele betonnen plaat over het water. Afhankelijk van de situatie kan voor deze plaat gekozen worden voor prefab, voorgespannen, danwel ter plaatse gestort beton of een ander materiaal. Want de brugleuningen bepalen het uiterlijk van alle bruggen. Ze zijn geinspireerd door de gevarieerde regelmaat van een rietkraag en zoeken daarmee aansluiting bij de natuurlijke oeverbeplanting. 5 verschillende standaard staalprofielen zijn op 2 verschillende manieren en op verschillende afstanden aan een stalen randplaat gelast. Zo onstaat een 'natuurlijk' patroon waar geen regelmaat in te herkennen is. Ook de benodigde tussensteunpunten en lantaarnpalen zijn vormgegeven als onderdeel van deze leuning.
Met dit principe zijn 4 verschillende familietakken vormgegeven; vlakke hoofdstructuurbruggen; gebogen binnenwereldbruggen: geknikte stijlrandbruggen en expressieve parkbruggen. Samen versterken de bruggen de polderidentiteit van de wijk.  In de as van de straat fungeren ze als overgangen tussen de buurten. In de as van de watergangen benadrukken ze in hun repetitie het ritme van de polderslagen. Uiteindelijk zal geen brug gelijk zijn door de steeds wisselende randvoorwaarden. Door de flexibiliteit van het ontwerp en de bijbehorende materialen vormen ze samen echter toch een sterk geheel.

42 Bruggen in Park Zestienhoven

Locatie: Park Zestienhoven, Rotterdam

Opdrachtgever: OntwikkelingsBedrijf Rotterdam

Status: deel opgeleverd

Opdracht: 2007

Oplevering: 2009-2014

Bouwsom: fase 1, 6 bruggen € 820.000,-

Aannemer: fase 1: Kroeze bv

Constructeur: Gemeentewerken Rotterdam

Publicaties:

Future Arquitecturas, (Spanje)

Staalbouw: berkel-enschot b.v.

Op kaart: Google Maps link