Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2005
  • data
  • tekst

Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2005

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam is een intense bundeling van tentoonstellingen en publieksevenementen gedurende vier maanden in Rotterdam. De curator van de 2e Biennale, Adriaan Geuze, heeft water als thema gekozen. De locatie van deze 2e Biënnale is de bovenste verdieping van het nog niet gerenoveerde Las Palmas gebouw in Rotterdam. Hier komen twee tentoonstellingen. “Mare Nostrum” een internationale tentoonstelling rond het thema kuststad, en de “Hollandse Waterstad” een tentoonstelling die aan de hand van een grote hoeveelheid historische maquettes de ontwikkeling van de Hollandse waterstad laat zien.
De opdracht omvat naast de tentoonstellingsinrichting ook het geschikt maken van de industriële ruimte voor de tijdelijke tentoonstelling van onder andere historische maquettes. De ruwe ruimtes moeten daartoe eenvoudig worden getemperd in licht- en klimaat. Veel minimale ingrepen en één monumentale steigertrap De toevoeging van een tijdelijke entree aan de kop maakt een lineaire inrichting van het 100 meter lange gebouw mogelijk. Deze enorme steektrap van steigerwerk bekleed met blauw gaas overbrugt de vier verdiepingen en is van veraf zichtbaar. Vanaf de entree loopt een 100m lang en 5m breed volledig bedrukt tapijt als verbindend element dwars door het gebouw. Hierop zijn banken geplaatst met de hoofdteksten en de bewegwijzering. Naast deze loper zweven alle maquettes in de verder kale, betonnen opslagruimte.
Transparante luchtkanalen koelen de ruimte en blauwige, zonwerende folie zorgen voor een sereen, 'waterig' licht. Het gedeelte “Hollandse Waterstad” bestaat uit een grote verzameling maquettes van uiteenlopend materiaal en formaat. Deze worden getoond op speciaal ontworpen, veelpotige tafels die de contouren van de maquettes volgen. Het gedeelte "Mare Nostrum" krijgt z’n plek in het midden van het gebouw waar ieder van de 20 deelnemende landen een modulair bouwpakket aan sokkels en wandoppervlak tot zijn beschkking heeft. Door de combinatie van sokkel en wand is zowel een grootschalige projectie als een uitstalling van tekeningen en maquettes mogelijk.

Tentoonstelling voor de 2e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

Locatie: Las Palmas, Rotterdam

Opdrachtgever: Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

Ontwerp: 2005

Oplevering: 2005

Expositie periode: 26 mei - 26 juni 2005

Programma: twee tentoonstellingen, Mare Nostrum en Hollandse Waterstad

Curator: Adriaan Geuze

Uitvoering: Landstra en de Vries