Uitkijktoren Kalverpolder
  • data
  • tekst

Uitkijktoren Kalverpolder

Aan de rand van de historische Zaanse Schans staat een volledig eikenhouten uitkijktoren. De toren biedt uitzicht op het Zaanse natuur- en industrielandschap. De uitkijktoren markeert het beginpunt van een struinpad door de Kalverpolder, een boeiend natuurgebied met een rijke historie. Door zijn uitdagende constructie is de uitkijktoren een opvallende verschijning, zichtbaar vanaf de paden en pleinen van de Zaanse Schans.


Bij haar ontwerpen gaat DaF het gesprek aan met de context. Op deze plek is dat het trilveen en de brede watergangen van de Kalverpolder en de houten industriemolens langs de Zaan. Dit unieke uitzicht en de Zaanse houtbouw worden met de uitkijktoren gevierd: de houtconstructie heeft in het ontwerp van de uitkijktoren een hedendaagse uitwerking gekregen. Ook de boerse logica van productie en materiaalzuinigheid dienden als uitgangspunt bij het ontwerp. Veel van het hout werd lokaal gezaagd door houtzaagmolen 'het Jonge Schaap'. 

Het ontwerp is uitgewerkt met behulp van een eikenhouten maquette schaal 1: 20. Molenbouwer Bart Nieuwenhuys en zijn collega’s hebben vervolgens de uitkijktoren op basis van de maquette op Zaanse wijze geprefabriceerd en later ter plekke geassembleerd. Ambachtelijke houtverbiningen zoals pen-en-gatverbindingen, toognagels en gesmede taaie nagels, roos- enspijlbouten houden de open constructie bij elkaar. 

De uitkijktoren is een toren die tegelijkertijd opvalt en past in het landschap. Op weg naar boven is het prachtige uitzicht steeds anders in beeld.

Uitkijktoren met uitzicht over de Kalverpolder bij de Zaanse Schans.

Locatie: bij Zaansmuseum

Opdrachtgever: Stichting Zaanse Schans

Status: opgeleverd

Ontwerp: 2012

Opdracht: 2011

Oplevering: 2013

Oppervlak: 80 m2

Aannemer: Bart Nieuwenhuijs

Constructeur: Constructiebureau Tentij B.V.

Publicaties: