Transformatie Kunstencentrum Concordia Enschede
  • data
  • tekst

Transformatie Kunstencentrum Concordia Enschede

Het kunstencentrum Concordia is al jaren gehuisvest in een monumentaal herenhuis in het centrum van Enschede. In de jaren ’80 is hier aan de achterzijde een wigvormige uitbouw aan toegevoegd waar een dansstudio, opslag en werkplaats in werden gesitueerd. Deze uitbouw grenst aan de steeg Richtersgang. Beide gebouwdelen waren slecht met elkaar verbonden en naar binnen gekeerd: de gevels langs de steeg dicht gezet met ondoorzichtig glas. De strenge monumentale voorgevel van het voormalige herenhuis met zijn hoge ramen en getrapt bordes was niet uitnodigend. De opgave was om de ambitie van Concordia een open kunstencentrum te zijn midden in de Enschedese gemeenschap in het gebouw gestalte te geven.

 

Het benutten en versterken van de twee sferen van het gebouw

Na een ruimtelijk en programmatisch onderzoek en een aantal variantenstudies hebben we met de opdrachtgever gekozen voor het versterken van de twee gezichten van het gebouw. Het monumentaal herenhuis blijft de statige entree. De inhoud van het gebouw wordt in een interactief kunstwerk in de twee ramen aan weerszijde van de voordeur tentoongesteld. Via de middengang met aan weerszijde de winkel en een tentoonstellingsruimte wordt de uitbouw bereikt. Op het schakelpunt tussen oud en nieuw is een monumentale trap en tribune gemaakt. De achterruimtes zijn nu leeg en open naar de steeg en te gebruiken als tentoonstellingsruimte en receptieruimte. Nieuwe ramen en open gevels maken dit deel van het gebouw heel transparant. In de zomer is het mogelijk de tuin in te lopen.

 

De steeg als kunstwerk voor de stad

Door Concordia open te maken aan de kant van de Richtersgang is een nieuwe interessante route tussen Oude Markt en Langestraat ontstaan die eerder nogal grimmig was. Om dit visueel te versterken hebben we voorgesteld een anamorphose als kunstwerk op de gevels van Concordia aan de steeg te schilderen. De anamorfose is vanuit de twee beginpunten als een coherente afbeelding waar te nemen en valt uit elkaar als men de steeg betreedt. Concordia heeft Studio Rameckers de Rond na het winnen van een prijsvraag de opdracht hiertoe gegeven.

Concordia is getransformeerd van een naar binnen gekeerd gesloten gebouw naar een open kunstinstelling met vloeiende publieksruimtes en een sterke oriƫntatie op de straat en het hof.

Locatie: Langestraat 56, Enschede

Opdrachtgever: Concordia Enschede

Status: opgeleverd

Opdracht: 2014

Oplevering: 2015

Oppervlak: 1000

Programma: expositie ruimtes, podium, receptie

Samenwerkingen: Ingenieursburo Budel BV, Tuska Interieurbouw, HCT Staalbouw

vorige / volgende project