Stedelijke academie voor muziek en woord
  • data
  • tekst

Stedelijke academie voor muziek en woord

Omwille van de unieke architectuur van Villa Ter Beuken bouwen wij beide volumes niet direct tegen elkaar. Ter Beuken blijft een vrijstaand gebouw dat rondom ervaarbaar is en ook de monumentale boom naast de villa blijft van alle kanten zichtbaar. Het hoogteverschil tussen voor- en achterzijde van de lokatie benutten wij om vanuit kelderniveau een plintvolume door te trekken richting de vijver. Hierop komt de nieuwe villa te staan. Die plint maakt het fysieke verband tussen beide delen (ondersteund door een trap direct vanuit de huidige directeurskamer) en bevat verder de programmaonderdelen die best op de begane grond zijn gepositioneerd. Het dak van de plint is een voortzetting van het zuidelijke terras van de villa en is een openbaar toegankelijke verhoging in het park, een landschappelijk element bedekt met houten vlonders, een podium. Erop en ertegen staat het 3-laagse volume dat in analogie met de Villa Ter Beuken is ontworpen.

Wat opvalt aan dat in eclectische stijl gebouwde volume is het spel tussen asymmetrie en symmetrie. Ondanks het centraal oprijzende dak heeft elke gevel een verschoven symmetrie. Een gedeelte links of rechte van het volume springt naar voren , benadrukt door de dakvorm. Het geeft het gebouw iets dynamisch, iets rondgaands. Dit principe nemen wij over in de nieuwbouw. Door de molenwiekplattegrond wordt de breedte van het volume aan alle zijden ontkracht en door het verloop in het dak verzelfstandigen onderdelen zich. Enkele goedgeplaatste grote ramen versterken dit en geven mooie gekaderde uitzichten naar het park. Zo ontstaat een gebouw dat een eigentijdse uitvoering is van een eclectisch architectuurstuk en dat zich qua schaal en volume goed inpast in de situatie.

Nieuwbouw en verbouw van de Stedelijke academie voor muziek en woord te Lokeren, Belgiƫ.

Locatie: Lokeren, Belgiƫ

Opdrachtgever: PHL te Hasselt i.s.m. de Vlaamse Rijksbouwmeester

Opdracht: juni 2008

Publicaties:

A+214 (Belgie), oktober/november 2008

vorige / volgende project
gerelateerde projecten: