Sportcomplex Caland
  • data
  • tekst

Sportcomplex Caland

Het Calandterrein in Osdorp ligt strategisch aan de Pieter Calandlaan. Het voormalige park- en scholengebied is herontwikkeld  in een multifunctionele campus met woningen, sport en onderwijsfaciliteiten. Daarbij diende het groene karakter zo veel mogelijk behouden te blijven. Het sportcomplex is bedoelt als geavanceerde sportfaciliteit bij de LOOT-school en als sportcomplex voor de wijk. Het programma van eisen ging daarom uit van verschillende types gebruik door scholen en verenigingen. De accomodatie diende te voldoen aan de normeringen van NOC*NSF om te komen tot een gecertificeerde voorziening voor wedstrijdsport. Bij de meervoudige opdracht werd door DaF een buitensport veld als programma toegevoegd, gefinancierd door onder andere de Krajicek foundation.

Verbindend interieur, gelaagd exterieur
Om het grote volume kleiner en daarmee beter passend te krijgen in de groene omgeving zijn de verschillende sportzalen als individuele volumes los herkenbaar van elkaar verschoven. Hierdoor ontstaat er een paviljoen-achtige compositie, die zorgvuldig is ingepast en die de mogelijkheid geeft voor groene tussenruimten. Er zijn twee grote sporthallen waarvan er één in het reeds aanwezige groene talud geschoven is. Op het dak van deze hal is het buitensportveld. De andere sporthal ligt aan de Calandlaan en is opgetild ten behoeve van het benodigde parkeren. De hekwerken die nodig zijn om die buitenruimten beheersbaar af te sluiten worden voor de sandwich panelen gevels van de zalen doorgetrokken en vormen zo een transparante 2e huid die de gesloten volumes levendig maakt. De drie zalen en twee hallen worden verbonden door een meanderend volume waarin service, verkeer, kantine en entree liggen. Dit volume is bekleed met een groene recycle glas-cementplaat en voorzien van bandramen. De binnenafwerking van dit volume bestaat uit een speciaal ontwikkelde beplating met een sportief patroon en details zoals klimgrepen als deurklinken. Door de verschillende verbindingen en zichtlijnen van en naar de zalen en de tribunes is het interieur open en transparant. Het exterieur daarentegen opent zich alleen bij de entree en aan de kop naar de omgeving.

NOC/NSF sportcomplex met 6 zalen, aerobics- en fitness-ruimten en parkeergarage in Osdorp

Locatie: Deelgemeente Amsterdam Osdorp

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam Osdorp

Ontwerp: 2005

Oplevering: 2007

Oppervlak: 10.000 m2

Programma: 2 sporthallen, 2 gymzalen, vechtsportruimte, aerobics- en fitnessruimten, dakveld en parkeergarage

Bouwsom: € 7.000.000,-

Aannemer: Heijmans Bouw Amsterdam BV

Constructeur: Van der vorm engineering

Installaties: Installatiebedrijf Andriessen

Publicaties:

De Architect, juli - augustus 2008

Architectuur NL, 04 2008

Technische uitwerking: MR7

Fotografie: Marcel van der Burg / Marcel Musch

Op kaart: Google Maps link