Restaurant Meander, Emmen
  • data
  • tekst

Restaurant Meander, Emmen

Het Noorder Dierenpark breidt uit aan de westkant van het centrum. Als overbrugging tussen de twee locaties en de in het midden gelegen parkeerplaats wil het Noorder Dierenpark een pleisterplaats en etalage in het winkelcentrum. De locatie voor het restaurant is een glazen ruimte van 28 x 25 x 4,5 meter op de eerste verdieping van het winkelcentrum. Deze ruimte ligt strategisch aan het Weiertplein en aan de hoofdroute door het winkelcentrum. Na verschillende eerdere plannen werd DaF gevraagd een thema met bijbehorend ontwerp voor te stellen.

Etend organisme
Met het thema 'etende dieren' wordt een brug geslagen tussen het programma en de herkenbaarheid van de dierentuin. Alle programmaonderdelen worden gemobiliseerd voor de verbeelding van dit thema.
Midden in de glazen ruimte ligt een groot walvisachtig organisme dat alle serviceruimtes en balies bundelt. Twee kiosken, de bar, de keuken, de opslag en de keuken bevinden zich op de onderste verdieping, toiletten, personeelsruimten en installatieruimte op de bovenste verdieping. Erop en eromheen zijn 200 zitplaatsen, vormgegeven als kuddetafels met dierenpatronen. Aan de wand tonen videobeelden de voedertijden van de dieren van de dierentuin. Het organisme heeft welliswaar een begrijpbare bloedrode binnenkant, maar een onduidelijke biologische identiteit; het is naast iets dierlijks ook een mooi bouwwerk: de trap en garderobe zijn verwerkt in de staart en de keuken en bar in de opengesperde bek. Het enorme volume zit gevangen in een etalage, drukt z’n snuit tegen het glas en kijkt uit over het Weiertplein.

Themarestaurant en kiosken voor het Noorder Dierenpark.

Locatie: Eerste verdieping van winkelcentrum 'de Weiert', Emmen

Opdrachtgever: Noorder Dierenpark

Ontwerp: 2000

Oplevering: 2001

Programma: restaurant en kiosken

Bouwsom: € 500.000,-

Uitvoering: NBM Betonbouw; D. Verstoep, Zuidbroek; Technische Dienst NDP

Fotografie: Rob 't Hart

vorige / volgende project