Essenburgpark
  • data
  • tekst

Essenburgpark

Het Essenburgpark en de Spoortuin zijn beiden ontstaan als reststrook langs het spoor en zijn het nu geliefde wildernissen - sacrale plekken van groen en stilte - temidden van de stad. Het Essenburgpark wordt onder druk van actieve buurtbewoners door de gemeente aangekocht. Dat is stap één op weg naar de ontwikkeling als park. Hierin maken bewoners en buurtinitiatieven samen met gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap het programma van eisen, de uitvoering en straks een groot deel van het beheer. 

We zijn als ontwerper en buurtbewoner betrokken bij het Essenburgpark. In die dubbelrol zien we het project als een laboratorium voor nieuwe manieren van samenwerken, kennis delen en plannen. We willen niet een nieuw recreatielandschap scheppen, maar de ervaring versterken van op bezoek te zijn in die andere wereld, tegenpool en rafelrand van de stad. Recreëren  is hier letterlijk onszelf herscheppen langs nieuwe paden. De betovering die het verlaten landschap nu heeft is inspiratiebron en startpunt van de ontwikkeling.  Centraal in het ontwerp staat de verbindende route die Essenburgpark. Deze Woeste Westelijke Weg verbindt de Spangense spoordijk, het Essenburgpark, de Soortuin en de City Lounge rond het centraal station. De route ontsluit een expanderende groene wereld, een gevarieerd speellandschap voor verschillende groepen en delen van de stad. 

De totstandkoming van de Spoortuin en het Essenburgpark begint met toe-eigening door een groep actieve bewoners. De Pluktuin, Iederstuin en de Spoortuin staan aan de wieg van het park. De uitdaging wordt om anderen daarin te laten delen zonder de identiteit te verliezen. Dit is een nieuwe opgave die met grote belangstelling wordt gevolgd vanuit andere domeinen zoals de zorg en de politiek. Als het ons lukt een nieuwe vorm van gemeenschappelijkheid te créeren langs de Woeste Westelijke Weg dan kunnen hier straks zorgfuncties, natuureducatie en recreatie een plek krijgen. Daarmee levert de Woeste Westelijke Weg met het Essenburgpark en de Spoortuin een grote bijdrage aan het leefbaarheid, samenhang, vestigingsklimaat en waarde ontwikkeling van de stad. Met het Groene Zorglint en de Huiskamers van de Wijk in Middelland zijn hier al de eerste experimenten mee gedaan. Volg Essenburgpark op Facebook.

Het Essenburgpark, de Pluktuin en de Spoortuin liggen aan de zuidzijde van de spoorbaan in Rotterdam. In het ontwerp van het park gaat het om de verbindende weg en het behoud van de unieke kwaliteiten van deze weelderige groene oases.

Locatie: Rotterdam

Opdrachtgever: Eigen initiatief met buurtbewoners

Status: ontwerp

Ontwerp: 2014-2016

Oplevering: vanaf juli 2016

Oppervlak: 7 hectaren

Samenwerkingen: Progroen, Pluktuin, Spoortuin, Iederstuin