Ateliergebouw De Lange Gang
  • data
  • tekst

Ateliergebouw De Lange Gang

De campus van de Hogeschool Hasselt is een verzameling van gebouwen uit diverse periodes uitgestrooid aan de rand van de stad. De opdrachtgever wil de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit van deze gegroeide structuur verbeteren en daarmee de ontsuiting en zichtbaarheid van de campus vanaf de rondweg en de stad verbeteren. Bestaande gebouwen moeten zich beter presenteren aan het publieke plein dat in het masterplan voor de campus de schakel vormt tussen stad en campus. Het kunstengebouw waar de beeldende kunsten zijn gegroepeerd, is nu gelegen in een hoek van twee gekoppelde gebouwen. Met de verbouwing en nieuwbouw moet het kunstengebouw een meer aansprekende plek krijgen. Daarnaast is de huidige accomodatie te klein, energetisch en bouwkundig slecht en qua typologie niet meer geschikt voor het kunstonderwijs van deze tijd.  

Lange gang, korte gang
Gezien het kritische budget gaat dit ontwerp uit van het behoud van de betonnen constructies van het bestaande eenlaagse gebouw. Er wordt een tweelaags volume toegevoegd waarmee het vloeroppervlak wordt verdubbeld en waarmee een logische aansluiting wordt gevormd met het drielaagse bestaande hoofdgebouw van de opleiding. De plattegrond wordt beheerst door 3 patio’s waar omheen in een vrije organisatie de verschillende afdelingen zijn gegroepeerd. Uitgangspunt was het minimaliseren van de lange gangruimte van de huidige situatie, die de opleiding haar geuzennaam gegeven heeft, maar die niet meer functioneert. Het ensemble wordt voorzien van een eenduidig ritmisch gevelsysteem dat de verschillende bouwdelen tot een herkenbare eenheid maakt. Richting de randweg ontstaat zo een aaneenschakeling van vitrines die gevuld kunnen worden. Op stedenbouwkundig niveau levert de nieuwe layout een betere verdeling van de bestaande parkeervoorzieningen t.o.v. de verschillende bouwdelen en de groene verblijfsruimten van de campus.

nieuw- en verbouw van de kunstopleiding van de Provinciale Hogeschool Limburg te Hasselt (B)

Locatie: Hasselt, Belgiƫ

Opdrachtgever: PHL te Hasselt via open oproep van de Vlaamse Rijksbouwmeester

Ontwerp: april 2007

vorige / volgende project
gerelateerde projecten: