Naar zolder!
  • data
  • tekst

Naar zolder!

Van alle duizenden deuren van het VU ziekenhuis is er één, helemaal bovenin het gebouw, waarachter een andere wereld schuil gaat; de zolderdeur. Wie daar doorheen gaat komt in een andere wereld terecht. De zolder is bekend én spannend, hoog én laag, stil én luid, warm én koud, licht én donker. De zolder heeft een elastische schaal; Het is een kamer, een gang, een theater, een kathedraal, een geimplodeerde stad een panopticum over de hele wereld of een geëxplodeerde kast. Hij troont bovenop het beddenhuis. In zijn immense walvisachtige buik ruikt het naar hout en kraken de vloerdelen. Op zolder is een speelplein, met rare apparaten, een glazen lift en een enorme trap waar je op kan zitten. Achter glas staat een monsterachtige machine die voor het hele ziekenhuis de lucht regelt; als je goed luistert, hoor je hem suizen. Boven hangt een kamer waarvan de wanden uit boeken bestaan, als je ze weghaalt kijk je tussen de planken naar beneden. In de kamer met het bloemetjes behang staat een openhaard. Er is een gang boven aan de trap die uitkomt op een groot raam, vanaf hier zie je het Ajax stadion. Helemaal in de nok is het kraaiennest vanaf waar je Schiphol kan zien.

Warm en koud
In tegenstelling tot het standaard ziekenhuisklimaat is het klimaat van de zolder afhankelijk van wat er gebeurt. De vloeren, wanden en plafonds dienen voor verwarming en koeling. Door verschillende velden te maken onstaan er warmere en koudere plekken. Alle ramen zijn te openen, net als thuis.

Kapconstructie
Daar de draagkracht van de vloer gering is draagt het verspringende kolommengrid direct de balken van de kapconstructie. Hierop liggen prefab houten dakplaten met multiplex binnenplaat; een goedkope, esthetische afsluiting. Het dak heeft een zinken dakbedekking en doordraaiende dakramen welke van binnenuit te reinigen zijn. Aan de bestaande dakrand wordt een rails gemonteerd ten behoeve van de glazenwasinstallatie voor het onderliggende gebouw.

Onverwachte betekenis
Er zijn waarschijnlijk weinig kinderen die zo getuchtigd zijn als zieke kinderen. Om hun eigen bestwil, brengen ze hun dagen door in een door ziekenhuis-rituelen bepaalde wereld. De Ronald McDonald VU Kinderstad heeft als belangrijkste functie deze kinderen de mogelijkheid te geven andere onverwachte betekenissen te vinden in de herkenbare dingen die hen omgeven. Dan kan hun spel beginnen. Naar bed ? Naar school ? Naar zolder !

Van alle duizenden deuren van het VU ziekenhuis is er één, helemaal bovenin het gebouw, waarachter een andere wereld schuil gaat; de zolderdeur. Wie daar doorheen gaat komt in een andere wereld terecht.

Locatie: Dak VU-ziekenhuis Amsterdam

Opdrachtgever: Ronald mc Donald VU Kinderstad

Status: prijsvraag inzending, 2e prijs

Ontwerp: 2004

Oppervlak: 870 m2

vorige / volgende project
gerelateerde projecten: