Woning op IJburg
  • data
  • tekst
  • pdf

Woning op IJburg

Het Rieteiland is een langgerekt eiland tussen het Grote Haveneiland en de Diemerzeedijk, bestaand uit een straat met aan weerszijde zelfbouwkavels. De kavel van de opdrachtgever is op het zuidwesten georiënteerd en kijkt over het brede water uit naar Diemen. Deze bijzondere locatie in directe aanraking met water en wind past bij de familie die van zeilen en water houdt. Het kavel is acht meter breed en volgens de stedenbouwkundige regels mag er beperkt gebouwd worden aansluitend op de buren. Alle woningen moeten terugliggen van de erfgrenzen met aan de straatzijde een voorgeschreven afsluitende muur en parkeren in de voortuin.

Getrapte overgang naar het open landschap
De woning herbergt 4 slaapkamers met 2 terrassen, 2 badkamers, één doorlopend woongedeelte, ruime entreehal en een muziekstudio in de kelder. Twee patio's zijn uit het begane grond volume gesneden. Beide vormen een overgang tussen interieur en buitenwereld, enerzijds als entreepatio naar de straat toe, anderzijds als een beschutte hoek in de tuin die grenst aan het IJ-meer. De twee uitstekende kopgevels en de schoorsteen zijn binnen en buiten uitgevoerd in grof metselwerk. Daartussen is de woning opgespannen met maximale glazen gevels.  De voorgeschreven patiogevel is afgesloten door middel van een transparant gaas met begroeiing. Binnen de stedenbouwkundige regels voor het Rieteiland en de beperkingen van het lange smalle kavel heeft de woning dankzij de Z-vormige plattegrond een verassend ruimtelijk effect. Er ontstaat een sequentie van voorkamer, keuken, woonkamer en tuinkamer. Tuin en patio zijn onderdeel van deze sequentie. Middels een in Zebrano hout uitgevoerde trap met vide is er een open relatie tussen woon- en slaapverdieping.

Woning op het Kleine Rietland, IJburg, Amsterdam.

Locatie: IJburg, Amsterdam

Opdrachtgever: Familie Berndsen Burer

Oplevering: 2007

Aannemer: Blanksma Bouwbedrijf

Je eigen patio-woning: via www.architectuurcatalogus.nl