Wat-je-wil huis
  • data
  • tekst
  • pdf

Wat-je-wil huis

Wat-Je-Wil is een ontwerp voor een vrijstaand huis, gemaakt in opdracht van de ontwikkelingscombinatie
Wateringse Veld

De opdrachtgever wil door middel van dit voorbeeldplan de kopers van de kavels inspireren en een voorbeeld stellen van wat de gewenste nostalgische en landelijke architectuur van de wijk zou moeten zijn. De voorgeschreven goothoogte (3m) nokhoogte (9m), maximale breedte en materialen (baksteen en pannen) zijn de stedenbouwkundige randvoorwaarden die de arcadische sfeer verder moeten waarborgen.


Omdat de combinatie van het uiterlijk van de boerderij en een modern woonprogramma het recept is waarmee bijna alle cataloguswoningen of ‘boerderettes’ gemaakt zijn, start onze zoektocht naar een oorspronkelijk ontwerp bij een herbeschouwing van de referentie: Onze imaginaire boerderij heeft een reusachtige kap waaronder zowel de grote schuur - aan de achterkant (de deel) - als ook een woongedeelte met 21/2 verdiepingen - aan de voorkant - zijn. Zoals in een tot huis verbouwde boerderij, neemt de woonkamer de plaats in van de deel.


De verbouwde boerderij is dus de basis van het Wat-Je-Wil huis. Eén dak met daaronder een achterdeel dat helemaal op de tuin is gericht en een voorhuis dat zich aan de straat presenteert. De voorkant is formeel en statig, de achterkant is open en vrij. Door de vouwen in het dak hebben de woonkamer en de zolderkamer extra hoogte. De houten constructie van de kap en de grote stenen schouw zijn de rustieke elementen van het interieur.


Dit huis is een prototype dat goed binnen de generieke voorschriften voor vrije kavels past. Daarom zijn met hetzelfde ontwerpprincipe een aantal varianten, van groot naar klein, uitgewerkt. Twee van deze woningen zijn inmiddels gerealiseerd.

Wat-je-Wil is een flexibel ontwerp voor een vrijstaand woonhuis, waarbij een modern woonprogramma
gecombineerd wordt met het uiterlijk en de ruimtelijke opzet van een verbouwde boerderij.

Opdrachtgever: ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld

Ontwerp: 2002