Krenten in de pap
  • data
  • tekst

Krenten in de pap

De Leidse binnenstad is een dicht aaneengesloten historisch weefsel met grachten, statige koopmanshuizen en stenen straten. Daarnaast echter, bevat de stad verassende lege plekken. Deze zijn vaak onopgemerkt maar desondanks veel-voorkomend en essentieel omdat ze midden in de stad lucht en ontsnapping geven: gaten in de kaas. Het zijn naar binnen gekeerde buitenplaatsen die de binnenstad voorzien van groen en rust, opengevallen kavels die langzaam verwilderen of blinde gevels en tuinmuren die blanco aan de straat staan. Een boom in een ommuurde tuin hangt over de steeg, een deur midden in een blinde gevel verbergt een hofje, achter de schutting ligt oud huisraad.

De drie, soms op raadselachtige wijze oningevuld gebleven locaties behoren tot deze complementaire stedelijke sequentie.

De ontwerpen DAFA, DAFB en DAFC maken elk gebruik van deze aspecten. Door een deel van de kavels leeg te houden ontstaan er introverte woningen die niet op de straat zijn georienteerd maar op een buitenruimte die tot het prive domein behoort: de ruimte tussen de open zijgevel en de blinde buitenmuur van het naburige pand. De relatie met de straat is verscholen en indirect, de bezonning telkens ideaal. Tevens zorgen de onvolbouwde kavelgedeeltes voor extra lichtvlekken in de nauwe stegen.

Met deze prijsvraag hebben we de schijnbaar onlogische en wezensvreemde plekken van de stad verkend, om de onverwachte kwaliteiten ervan te benutten en hun vanzelfsprekendheid aan te tonen.

Winnende prijsvraag inzendingen, met woningontwerpen voor lege plekken in de stad Leiden.

Locatie: Leiden

Opdrachtgever: Architectuurcentrum Leiden

Status: gewonnen prijsvraag

Ontwerp: 1996

Programma: 4 woningen

Prijsvraag uitslag: 

1ste prijs DaFB, 2e prijs DaFA

volgende project
gerelateerde projecten: