Workshop - The First Garden Cities: Vreewijk (NL)

Workshop - The First Garden Cities: Vreewijk (NL)

3 april 2012 -Catherine Visser geeft een workshop aan TU-Delft studenten in de collegereeks van het International New Town Institute. De collegereeks is georganiseerd door Sophie van Ginneken van INTI.

 

Marinke Steenhuis van SteenhuisMeurs schets in haar lezing de ontwerpgeschiedenis van de voor-oorlogse tuinsteden. Architecten zoals Unwin ontwierpen een samenhangende compositie het openbare groen, de tuinen en de gebouwen  van de tuinsteden. Met hun private bouwheren, meestal industrielen, wilden ze zo ruimte maken voor nieuwkomers om te aarden in groene stedelijke gemeenschappen. In haar rondgang langs tuinsteden in Engeland, Duitsland, België en Nederland laat Marinke het rijke en inspirerende pallet aan tuinsteden en dorpen zien die circa 100 jaar geleden werden gebouwd.

 

In de workshop met internationale studenten buigt Catherine Visser zich over de vraag wat de ruimtelijke en sociale aspiraties uit die tijd nu betekenen. Dit gebeurt aan de hand van de casus Vreewijk, het tuindorp ontworpen door Berlage en Grandpré Molière, Verhagen en Kok in Rotterdam Zuid.

 

Enkele vragen en discussies: Hoe worden de sociale en ruimtelijke aspiraties van Vreewijk nu geleefd? Kan de wijk nog een rol spelen in het verwelkomen en doen aarden van nieuwe groepen net als toen? Wat betekend de herstructurering en monumenten bescherming voor Vreewijk als levendige volkswijk?

website: new town institute

vorige / volgende bericht