Uitkijktoren Kalverpolder geopend

Uitkijktoren Kalverpolder geopend

Zondag 9 juni 2013 is de Uitkijktoren Kalverpolder officieel geopend door wethouder Robert Linnekamp en Peter-Jan van Steenbergen, directeur van de Stichting de Zaanse Schans. Samen met schoolkinderen en belangstellenden gingen ze in een lange stoet als eersten naar boven.

De Uitkijktoren is geheel uit eiken opgebouwd. Dikke balken en kolommen maken de uitkragende open constructie mogelijk. Vanaf het houten platform tien meter boven de grond is het uitzicht over het landschap verrassend. Voor ons de Kalverpolder met de brede sloten en onregelmatige kavels. Daarachter staan de molens van de Schans. Verderweg is het landschap van de Zaan met de industrie en woningen goed te ervaren.

Het ontwerp voor de Uitkijktoren komt voort uit twee typisch Zaanse dingen; de houtconstructie en de molen omloop. Beide hebben in het ontwerp van de uitkijktoren een hedendaagse uitwerking gekregen.  Molenbouwer Bart Nieuwenhuys en zijn collega's hebben de uitkijktoren op Zaanse wijze geprefabriceerd en later ter plekke geassembleerd.

vorige / volgende bericht
gerelateerde projecten: