Symposium jaren '70

Symposium jaren '70

‘Ik denk: in een stad als Rotterdam kan je dat doen, als het hier niet lukt, dan lukt het nergens. Een stad is pas een stad als je om de hoek verrassingen tegenkomt. Die paalwoningen van Blom, die brug van Koolhaas, die woningen van Verhoeven: ze zijn het zout in de pap.’ (Wethouder J. Mentink)
Met een voor die tijd typerend  mengsel van populisme en activisme werd in de jaren zeventig in vakpers, krant en raadszaal gedebatteerd over wereldhaven, sanering, wonen in de stad, herbergzaamheid en stadsbeeld. Steeds waren het de architecten die met hun ontwerpen een omslag in het denken over de stad bereikten. De stadsvernieuwing, stadsuitbreiding en binnenstadsplannen hebben enkele korrels zout opgeleverd en ook veel pap.

Rotterdam worstelt in 2010 met deze gebouwde experimenten: Op de mooiste plekken van de stad staan antistedelijke klompen baksteen. 30 jaar na Mentink blijft de vraag waar de stad naar toe gaat en voor wie die is. Wat kunnen we leren en doen met de architectuur van de jaren zeventig ? Over deze vraag organiseert AIR foundation een studiemiddag op 1 juli

Het symposium vormde een onderdeel van het onderzoeksprogramma R 70, waarvoor AIR Catherine Visser als gastprogrammeur heeft ingeschakeld.

vorige / volgende bericht
gerelateerde projecten: