Polderpadpad op Erfgoeddag 2015

Polderpadpad op Erfgoeddag 2015

Op de Erfgoeddag 2015 van de provincie Zuid Holland vertelt Catherine Visser over het project Polderpad waarin het cultuurlandschap het vertrekpunt is voor het maken van een recreatief fiets- en wandelpad door de polders ten noorden van Rotterdam.

Welke rol speelt erfgoed in het project?

We herkennen in het landschap, met op de achtergrond Rotterdam, de geschilderde stadsgezichten die onderdeel zijn van ons collectieve geheugen. Met fotografie en uitkijkpunten in het landschap maken we dit moderne Hollandse stadsgezicht expliciet.Maar ook het kleine landschap van de polder - de knotwilg met hek en sloot, dieren en bloemen in de wei kennen we van de Haagse School en de Verkade Albums van Jac. P Thijsse en willen we in het veld ensceneren. Dit doen we door met de hekken, banken en bomen detail toe te voegen langs het Polderpad.

De prachtige historische kaarten beelden de grote veranderingen in het landschap van veen, kanalen, inpoldering en verstedelijking uit. Via de website presenteren we deze kaarten als onderdeel van de geschiedenis van het landschap rond Rotterdam. In het veld dienen de historische structuren van kades, polders en vaarten als raamwerk voor het Polderpad.

De orale geschiedenis van de polders ten noorden van Rotterdam is inspirerend en verassend. Bewoners, boeren, polderpbeheerders vertellen over hun rivieren en polders. De stem van een dode dichter over de Rotte, en de zoektocht naar Johan van Oldenbarnevelds Hoge Heerlijkheid geven de verhalen tijdsdiepte en mysterie.

 

vorige / volgende bericht