Park Meerland wint Dirk Roosenburgprijs!

Park Meerland wint Dirk Roosenburgprijs!

24 juni 2011 - Onze bruggen en steiger in Park Meerland hebben samen met het park (atelier Dutch) en het pompgemaal (van Helmond | Zuidam Architecten), de Dirk Roosenburg vakprijs én ook de publieksprijs gewonnen.

Dirk Roosenburgprijs 2011


De Dirk Roosenburgprijs is een prijs voor architectuur én ruimtelijke kwaliteit. De prijs wordt toegekend aan een uitgevoerd project binnen de grenzen van de gemeente Eindhoven opgeleverd in de periode van maart 2009 t/m maart 2011. Daarbij telt de architectonische kwaliteit van het project, maar ook de bijdrage die het levert aan de beleving, bruikbaarheid en identiteit van de stad.

Motivering vakjury

De vakjury motiveert haar keuze voor Park Meerland inclusief bruggen en gemaal als volgt: ‘Park Meerland te Meerhoven, inclusief pompgemaal en bruggen, is van een bijzonder schaal. Als groene lob past het in de structuur van Eindhoven. Daarnaast is de situering in de vinexlocatie Meerhoven strategisch, waardoor het park verbindend werkt en het een belangrijke ontmoetingsplek is. Hierdoor ontstaat een groet sociale component. Door de opzet van een forum met kamers blijft het park ondanks zijn schaal overzichtelijk. Het ontwerp, niet modern, eerder romantisch landschappelijk, is uiterst zorgvuldig en beheerst. Het kent een duidelijke vormentaal, die leesbaar en simpel is, dat werkt gezien het feit dat het park nu al volop wordt gebruikt. Het park is afwisselend met telkens verrassende landschappen en intieme plekken. Door de vanzelfsprekende en onnadrukkelijke mix van bestaand groen met nieuwe elementen krijgt het jonge park een uitstraling alsof het al jaren bestaat. Naast de robuuste, niet ingevulde vlakken is het park op momenten ook liefelijk en gedetailleerd. De aandacht voor het ontwerp van de bruggen en het pompgemaal dragen hier sterk aan bij. Het geheel prikkelt de fantasie. Het doet de jury goed dat het ontwerp van het park op verschillende plekken is aangepast aan de wensen van de bewoners zonder dat het aan ontwerpkwaliteit heeft ingeboet.

Park Meerland inclusief bruggen en gemaal is een zeer waardevol en relevant project voor de toekomst. Dit heeft de jury doen besluiten het park aan te wijzen als winnaar van de Dirk Roosenburgprijs 2011.‘

Publiekswinnaar

Aan de Dirk Roosenburgprijs is ook een publieksprijs gekoppeld. Er werd 1359 keer gestemd, waarvan 559 keer op park Meerland incl. bruggen en gemaal. Bedankt voor het stemmen!

Dirk Roosenbrugprijs 2011 op Eindhoven.nl
het hele juryrapport