Expert meeting Ursulineninstituut

Expert meeting Ursulineninstituut

11 mei - Gids, kenner en factotum van de vereniging Wintertuin neemt ons mee in de wereld van aanschouwelijk natuur- en kunstonderwijs waar meisjes uit de betere kringen hun Franstalige opvoeding kregen. In dit pensionnat de demoiselles werden tussen 1840 en 1980 duizenden meisjes van over de hele wereld tot huwbare jonge dames gevormd . Het complex ademt in zijn gevarieerde ruimtes en uitbundige decoraties de gecultiveerde leefwereld van de gegoede burgerij uit de 19de en begin 20ste eeuw. De wintertuin, de piano galerij, het oratorium, het theater, de bibliotheek, de picknick hal en de tuinen vormen samen de stimulerende en aangename wereld waar meisjes jarenlang in opgesloten zaten.

In het inspirerende gezelschap van Geertje Bernaerts, Johan Van den Mooter, Maarten Konigs, Erna van Holland, Marinke Steenhuis en Paul Meurs mochten we nadenken en brainstormen over de openstelling van dit verborgen erfgoed.

Gelukkig is er al van alles gaande. Een grote middelbare school, een verzorgingstehuis en enkele bewoners houden het enorme complex met zijn tuinen en landerijen levend.  

Lees meer over dit bijzondere complex op: www.olvwaver.be

vorige / volgende bericht