Bureaupresentatie Wederopbouw bij RCE

Bureaupresentatie Wederopbouw bij RCE

29 mei 2012 - Catherine Visser laat op het platform Wederopbouwgebieden bij de RCE (Rijksdienst voor het cultureel erfgoed) met drie projecten zien hoe DaF-architecten in wederopbouwgebieden ontwerpt vanuit de bestaande kwaliteiten.

Wat er is dicteert de kansen en kaders voor de toekomst. Die liggen in de gebouworganisatie, de architectonische expressie, de gebiedsgeschiedenis of de samenhangende omgeving. Vaak zijn gebruikers en bewoners door langdurig achterstallig onderhoud en door de vanzelfsprekendheid van het bestaande niet zo goed in staat de kwalitieten ervan te benoemen. Onderdeel van het ontwerponderzoek is dan ook woorden en beelden te geven aan wat zij in hun dagelijkse omgeving als kwaliteit ervaren. Het ontwerp degradeert het bestaande niet door er een contrasterend nieuw concept aan toe te voegen. In de subtiele bewerking en transformatie van wat is ligt het handschrift van DaF-architecten.

 

De transformatie van de Sint Isidoruskerk in 1998 in Museum Nagele was ons eerste project waar we uit spaarzaamheid en liefde voor de bijzondere ruimte een zachte transformatie maakten op basis van bestaande elementen.

Ook in Carnisse is de massawoningbouw van van den Broek het onderwerp van subtiele pandsgewijze transformaties die groeien op de bestaande structuur.

De MuWi school in Tuindorp Oost in Utrecht hoeft niet een nieuw gezicht te krijgen. Uitbreinding van programma en verduurzaming zijn aanleidingen om het gebouw te transformeren. Door precies het kavel en de gevel te bewerken wordt het oude gebouw verrijkt.

vorige / volgende bericht
gerelateerde projecten: