Essostation Neherkade
  • data
  • tekst

Essostation Neherkade

Het nieuw te bouwen tankstation moet een goed functionerende voorziening zijn en zich ook goed positioneren t.o.v. een aangrenzend klein, maar verassend idyllisch parkje. Inzet is om de bebouwing als een bijzonder paviljoen in een parkomgeving te ontwerpen.
Een tankstation bestaat uit twee gelijkwaardig grote constructies: de winkel en de luifel. In dit plan beschouwen we de luifel als een opgetilde versie van de winkel. Het geheel is dus een ensemble van twee volumes waarvan er een in het gras ligt en de ander er boven zweeft. Door de suggestie van het verheffen van volumes legt het tankstation een subtielere claim op de lokatie. De constructie van de luifel is een groot en licht ruimtevakwerk bespannen met doek. Door er verlichting in op te nemen zal de luifel oplichten als een lantaarn in het groen.
Belangrijk aan de winkel is dat deze niet louter een achterkant naar het park heeft. De afgeronde hoeken en de neigende daklijn -waarachter de dakinstallaties opgeborgen zijn- geven het gebouwtje een alzijdig karakter. Door het toepassen van glazen bouwstenen krijgt de gevel een subtiele transparantie en glans en lijkt ook de winkel ‘s avonds te gloeien.

Ontwerp voor een Esso benzinestation.

Locatie: Den Haag

Opdrachtgever: Exxon Mobile / Coteba

Ontwerp: 2001